Egészségépítés?!!

2022.01.10

Az elmúlt években különösen nagy hangsúlyt kapott az egészség. 

Az egészséges életvitel és az, hogy jobban odafigyelünk magunkra.

A Covid hullámai többször is lelassulásra kényszerítettek mindenkit. Sokan (hozzám hasonlóan) tudatosabbak lettek, jobban odafigyelünk magunkra és a szeretteinkre is. Egészségesebben eszünk, élünk, többet mozgunk.

Ez mind nagyon jó, hisz edzőként jó azt látni, hogy sokan elkezdtek magukért tenni.

De amikor emberekkel beszélgetek, sokan azt gondolják, hogy elegendő, ha többet mozognak a mindennapokban, majd akkor egészségesebbek lesznek és jó lesz a közérzetük is. Ez így mind nagyon jó és mindig arra biztatok mindenkit, hogy folytassa, ne hagyja abba, csak nem elég az ennyi. 

Az egészség a WHO szerint: 

"Az egészség a teljes testi, mentális és szociális jóllét állapota, és nem csupán betegség- vagy fogyatékosság-nélküliség." (I. Egészségfejlesztési Konferencia, Ottawa, 1986) Az egészség fogalma a köztudatban a betegségek hiányát, ezzel együtt jó szellemi és fizikai állapotot jelent. Az egészséget döntően befolyásoló genetikai, környezeti, gazdasági és társadalmi hatások felismerésével tudatosult az a tény, hogy az egészség már nem csupán a betegségek hiányát, hanem annál lényegesen szélesebb témakört ölel fel. Az egészség fogalmát az 1986-ban Ottawában tartott I. Egészségfejlesztési konferencia az alábbi módon fogalmazta meg: "Az egészség a teljes testi, mentális és szociális jól-lét állapota, és nem csupán betegség- vagy fogyatékosság-nélküliség."

Vagyis az egészség egy nagyon összetett fogalom. Mentálisan is fizikailag is a jól-létet jelenti, jól vagyunk belülről és kívülről is, nem pusztán a betegségek hiányát jelenti az életünkben .  

A mentális egészség (vagy lelki egészség) alatt értjük az érzelmi, pszichológiai és társadalmi jólétet, illetve bármit, ami befolyásolja az agyi képességet, felfogást és viselkedést. Eldönti azt is, hogy egy egyén hogyan kezeli a stresszt, kapcsolatokat és döntéshozatalt. A mentális egészség alá tartozik a szubjektív jólét, megfigyelt hatékonyság, autonómia, kompetencia, integrációs függőség és az egyén intellektuális és érzelmi potenciáljának önmegvalósítása.  A mentális egészséggel való problémák első jelei az alvásproblémák, energiahiány, étvágyhiány és gondolatok önkárosításról vagy mások bántalmazásáról.

Míg a fizikai egészség jelentése:

A fizikai egészség abból áll hogy a test jólétét és az egyének szervezetének optimális működését vagyis a testi, szellemi, érzelmi állapotban lévő és semmilyen betegségben nem szenvedő emberek általános állapotát jelenti.
Amikor az emberek fizikai állapota optimális, különféle tevékenységeket hajthatnak végre, elősegíthetik a jólétet, és tovább fejleszthetik vagy fejleszthetik képességeiket egészségi állapotuk érdekében. A fizikai egészség az ételekkel és táplálkozással, az esetlegesen fennálló és megelőzhető betegségekkel vagy állapotokkal, a fizikai aktivitással kapcsolatos.


Te vajon jól vagy? 

Vajon azt pl. tudod-e hogy a betegségek, a krónikus gyulladások miért alakulnak ki a szervezetben?

Mit és hogyan tehetsz magadért, hogyha már kialakultak a betegségek, ne az elsődleges az orvosnál a gyógyszer kiíratása legyen.

Mit tegyél, hogyan előzd meg a krónikus gyulladások kialakulását a szervezetedben, akadályozd meg a rosszabbra fordulását, vagy akár fordítsd vissza ezeknek a folyamatoknak a pusztító hatását.

Mit szedjél, egyél, hogy a szervezeted meghálálja? Akár a jobb - nyugodtabb közérzet, pihentetőbb alvás, a jobb fizikai állapot, fogyás, alakformálás, a betegségek kialakulásának megakadályozása a célod, Te mit teszel érte?  

Szeretnék segíteni Neked abban hogy mentálisan belülről és fizikailag kívülről is egészséges legyél! 

Építsünk fel együtt, közösen az egészséged!


Több féle módszerrel dolgozom, belülről a sejtek megújításától kezdve, a táplálkozás, a hidratáció, alvás, az életmód tanácsok által haladunk kifelé. Kívülről a testet az izomzatot dolgoztatom akár tartásjavítással, kardió edzésekkel, törzsizom erősítéssel, vagy teljes testes edzésekkel, így kapok egy komplett egész rendszert, amiben jól érzi magát a kliensem. 

Az egészséget mind belülről mind kívülről teljes mértékben támogatom és segítek megerősíteni. 


Forrás: Wikipédia, Sulinet, Warbletoncouncil