Korrektív tréning

2024.05.01


Mozgásminőség, beszűkült mozgásterjedelem javítása, helytelen testtartásból eredő fájdalom enyhítése, megszüntetése. 

A korrektív tréning célja:

 • Helytelen testtartásból eredő fájdalmak kezelése és megszüntetése: A tréning segít korrigálni az évek alatt kialakult helytelen testtartás okozta fájdalmakat, elősegítve a kényelmesebb és fájdalommentes mindennapi életet.

 • Mozgásszervi problémák felismerése: A korrektív tréning fényt deríthet olyan mozgásszervi problémákra, amelyekről esetleg nem is tudtál. Ezek kezelésével és korrigálásával megelőzhetők a későbbi sérülések, így a tréning sérülésmegelőző szerepet is betölt.

 • Mozgástartomány növelése: A tréning során növelhető a csökkent mozgástartomány, ami hozzájárul a test rugalmasabbá és mozgékonyabbá tételéhez.

 • Helyes mozgásminták kialakítása: A tréning során kialakított és fenntartott helyes mozgásminták elősegítik a teljesítmény javulását különböző sportágakban és tevékenységekben.

 • Teljesítménynövelés a sportban: A testtartásbeli és mozgásbeli hibák kijavítása lehetővé teszi a hatékonyabb mozgást és növeli a sportteljesítményt. A tréning során javul a test egyensúlya és koordinációja, ami hozzájárul a sérülések kockázatának csökkentéséhez.

 • Sérülések utáni rehabilitáció: A korábbi sérülésekből eredő fájdalmak kezelése és megszüntetése lehetővé teszi az egyén visszatérését a sportba vagy a hétköznapokba.


Miért van szükség a korrektív tréningre?

 • Sérülések megelőzése: A helytelen mozgásminták, egyensúlyhiányok és testtartási problémák növelhetik a sérülések kockázatát. A korrektív tréning segítségével ezek a hibák kijavíthatók, ami csökkenti a sérülések esélyét. 

 • Fájdalomcsillapítás: A helytelen testtartás és mozgás fájdalmat okozhat a gerincben, derékban, vállakban és más ízületekben vagy izmokban. A korrektív tréning segít megszüntetni ezeket a fájdalmakat azáltal, hogy kijavítja a testtartást és a mozgást.

 • Jobb teljesítmény: A megfelelő testtartás és mozgásminta javítja a sportolás és a mindennapi tevékenységek során nyújtott teljesítményt. Az optimális mozgás lehetővé teszi a hatékonyabb energiafelhasználást.


Hogyan segít a korrektív tréning?

 • Állapotfelmérés: A korrektív tréning első lépése az egyén felmérése, ahol különböző statikus és dinamikus tesztek segítségével azonosítjuk az egyensúlyhiányokat, mozgásmintákat és testtartásbeli hibákat.

 • Személyre szabott edzésterv: A felmérés alapján mindenki számára egyedi edzéstervet állítok össze, amely célzott gyakorlatokat tartalmaz az egyéni problémák kijavítására.

 • Gyakorlatok: Nem a gyakorlatok száma lesz a meghatározó hanem a gyakorlatok kivitelezésének a minősége és végrehajtása. A korrektív tréning során végzett gyakorlatok segítenek javítani a testtartást, egyensúlyt, és erősítik az izmokat. Az egyensúlyi gyakorlatok elősegítik a stabilitás növelését, míg az erősítő gyakorlatok az izmok fejlődését szolgálják.

 • Nyomon követés és módosítás: A tréning során folyamatosan figyelemmel kísérem az egyén előrehaladását, és szükség esetén módosítom az edzéstervet, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el.

A korrektív tréning során különféle eszközökkel és testhelyzetekben fejlesztjük a stabilitást, mobilitást, egyensúlyt és izomerőt.

Összességében a korrektív tréning hatékony módszer az egyéni mozgásproblémák kijavítására és a sérülések megelőzésére. A személyre szabott megközelítés lehetővé teszi, hogy mindenki a saját igényei szerint dolgozhasson, ezzel javítva egészségét és életminőségét.