Tartásjavítás - vagyis a helyes testtartás fontossága nemcsak az edzések alatt

2022.05.08

Tartásjavítás egy személyi edző szemszögéből:

Miért is annyira fontos a helyes testtartás? 

Egy mondatban összegezve: Alapfeltétele, a legfontosabb feltétele az egészséges testedzésnek, sportolásnak.

Mozgásszegény, ülő életmód a nem megfelelő testtartás az elhízás mind-mind oda vezetnek, hogy az ízületek mozgástartománya beszűkül, az izmok megrövidülnek, az ellenoldali (antagonista) izmok pedig megnyúlnak, létrejön a helytelen testtartás. 

A helytelen testtartás hosszú távú következményei:

2 nagy csoportra oszthatók ezek a tünetek:

Mozgásszervi, vagyis a látható jelei a rossz testtartásnak (pl. előrehelyezetett fej és nyaktartás, elevált, megemelt vállak, sms-nyak, ízületi fájdalmak, hát, derék, térd fájdalmak, stb...)

Illetve a rossz testtartás miatt kialakult (belső) szervi problémák (légzésproblémák a háti kifózis miatt, a mellkas beszűkül a tüdő nem képes annyi oxigént felvenni, fejfájás, migrén alakul ki, a sejtekbe nem képes elegendő oxigén eljutni, fáradékonyabbak leszünk, ez betegségekhez vezethet, stb...)


Miért fontos a helyes testtartás edzések alatt?

A helyes testtartás fontos az edzés közben, mert segít megelőzni az edzés közbeni sérüléseket és javítja az edzés hatékonyságát. A megfelelően stabil, erős izomrendszer javítja a teljesítményt, a fizikai és mentális teljesítőképességedet! 

Ha helytelen testtartásban végzel gyakorlatokat, akkor azok nem csak kevésbé hatékonyak, de hosszú távon sérüléseket is okozhatnak. A rossz testtartás például hátfájást, izomfeszülést és egyéb problémákat okozhat. Ha helyesen tartod a testtartásodat az edzés során, akkor megelőzheted ezeket a sérüléseket vagyis Csökken a sportsérüléseket esélye, a térd, derék, hát, váll, stb... fájdalmai, illetve csökkenti az ízületek kopását. 

A helyes testtartás segít abban, hogy az edzés során a megfelelő izmokat aktivizáld, és megakadályozza a felesleges stresszt az ízületekben. Ezen kívül, az izomcsoportok és az ízületek helyes használata növeli az edzés hatékonyságát, ami azt jelenti, hogy több eredményt érhetsz el kevesebb idő alatt.

A helyes testtartás nemcsak edzés közben fontos, hanem a mindennapi életben is, így nagyon fontos, hogy odafigyelj a testtartásodra az egész nap folyamán. Ha helyes a testtartásodat az edzés és a mindennapi élet során, akkor az segíthet megelőzni a fájdalmakat és a sérüléseket, javítja a testtudatosságot, és hosszú távon is hozzájárul az egészséges testtartáshoz és testi-lelki jóléthez.


Mi az, amit edzői szemmel látok?

Egyre többen kezdenek bele valamilyen sportba, esetleg vannak edzéscéljaik is, amit szeretnének elérni: több mozgást a mindennapokban, jobb állóképességet, ellenállóbb szervezetet a betegségekkel szemben, tónusosabb alakot, stb...

Hogyha kezdő, újrakezdő vagy és meg tudod fogalmazni mi az edzéscélod, már nagyon jó kiindulópont.

Kell egy edzésterv, ami által mindig egyre többet teszel bele az edzéseidbe, fontos még a terhelés intenzitása, a megfelelő időben történő pihenőidők (hisz az alatt fejlődsz), rendszeresség, táplálkozás, hidratáció, alvás minősége, ráhangolódás az edzésekre, kellő motiváció és számos tényező befolyásolja egy-egy edzéssel eltöltött órád minőségét.

A jó közérzetnek az egészséges életvitelnek rengeteg összetevője van, amire ha odafigyelsz nemcsak fizikailag, de mentálisan is javulni fogsz!

Ezért ha kezdő, újrakezdő vagy mindenképpen azt ajánlom, hogy segítséggel kezd el.

De honnan tudod, hogy merre és hogyan indulj el?

Ha szakember segítsége nélkül kezdesz hozzá, honnan tudod mi a neked megfelelő edzésterv? Egyre több edzéstervet lehet megtalálni az interneten akár írott akár videós formában.

De honnan tudod melyik az, amelyik hozzád leginkább illik?

Honnan tudhatod, hogy a gyakorlatokat HOGYAN is kell helyesen kivitelezni?

Honnan tudod, hogy egy-egy gyakorlat HELYES kivitelezésénél mi az, amit érezned kell?

És ami a legfontosabb, hogy honnan tudod, hogy az esetleges sérüléseid vagy tartásproblémád miatt (amiről lehet, hogy nem is tudsz) nem-e teszel magadban nagyobb kárt mintha hozzá sem kezdtél volna?

Ha sikerül egyedül ki is dolgoznod egy edzéstervet - az interneten megtalálható mind szöveges edzés tervek, mind az online elérhető edzésvideók nagyon jó segítség azoknak, akiknek nincsen semmilyen egyéb fizikai tünetük, esetleg volt sérülésük, tartásproblémájuk - akik csak EGY ilyen problémával is rendelkeznek, rájuk nem lehet adoptálni ezeket az edzéseket. Mivel valószínű csak nagyobb kárt okoznak magukban, a gyakorlatok által (ugye a rossz testtartást, főleg az ülő életmód és elhízás miatt alakul ki) megterhelik a testet egy rosszul kivitelezett gyakorlattal, ami sokszor olyan szintű károsodást okoz, hogy azt nehezebb helyrehozni mintha már az első perctől kezdve szakemberhez fordulnak és az alapokban, a tartásjavításon dolgoznak együtt, a gyakorlatok helyes kivitelezésében kérnek segítséget.

Ezért nagyon FONTOS, mielőtt bármilyen testedzésbe kezdesz, konzultálj egy szakemberrel,            Soha nem ajánlom, hogy önismeret és megfelelő testtudat nélkül kezdj egyedül az edzésekbe!


Nálam az edzésekben minden kliensemnél mielőtt bármilyen terhelést is kapna az izomzat, az egyik legfontosabb feladatomnak tartom, hogy tartás és mozgás megfigyelést végezzek, vagyis megnézem, hogy a kliensnek van e bármilyen tartásbeli problémája, ha van, melyek azok az izmok amit segítségre szorulnak. Az alul illetve túlműködő izmokat hol hogyan segítsem, hogy oldódjanak a tartásbeli problémák. Ha kell más szakemberektől is segítséget, tanácsot kérek!

Ha ezek a problémák oldódtak, térhetünk rá a konkrét edzésekre, ekkor már sokkal erősebb izomzattal rendelkezik a kliens, vagyis az izomzatot lehet fokozatosan terhelni anélkül hogy nagyfokú kockázatnak tenné(m) ki az izomrendszert.  

Saját magamon tapasztaltam meg, amikor edzésterveket az internetről kerestem, hogy milyen, amikor egyedül állítottam össze. Próbálkoztam a különféle edzéstervekkel, sportsérüléseim voltak többször (ortopédia, reumatológia, röntgen, zúzódások, ízületi és izom fájdalmak, a helytelen kivitelezés miatt...) illetve a későbbiekben edző segítségével edzeni, aki nulláról építette fel az edzéseimet, mindezt úgy, hogy sokkal nehezebb volt a már megszokott rosszul beidegződött gyakorlatokat helyes módon átépíteni magamban. Épp ezért ha valaki már az elejétől szeretné jól csinálni, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérnie!

Magadba, az egészségedbe fektetsz be!