A funkcionális edzés

2022.10.01

Mit is jelent? Miért jó ilyen edzéseket is bele rakni az edzéstervedbe?

Funkcionális, vagyis kifejezetten Rád szabott. A te edzéscéljaidhoz, fizikai állapotodnak megfelelően, anatómiai adottságaid illetve terhelhetőséged szintje, valamint ha voltak, akkor a korábbi sérüléseid határozzák meg mitől lesz az edzés FUNKCIONÁLIS. (Funkció arra utal, hogy mik az edzéscéljaid)

Minden funkcionális edzésterv - személyre szabott, alapját a kliens adottságai határozzák meg, a legbiztonságosabb és leghatékonyabb gyakorlatokkal hogy az edzéscéljaidat elérd vele.

Míg az edzőtermi edzések legtöbbször izoláltan egy-egy izomcsoportot dolgoztatnak meg, addig a funkcionális edzés jóval kevesebb eszközzel, de sokkal nagyobb kreativitással párosul. A funkcionális edzések alatt a teljes test átmozgatása, erősítése a cél, összetett gyakorlatokkal, vagyis egyszerre több ízületben van elmozdulás.

Minden esetben a mozdulatok alapja az, amit a hétköznapokban is csinálsz, melyben az izmok természetes módon mozognak. Emellett nagy hangsúlyt kap a törzs izmainak megerősítése is.

Mind a koordinációs mind a kondicionális képességek fejlődnek. Az erő, állóképesség, gyorsaság, reakció, hajlékonyság, egyensúlyozás, a ritmusképesség és a mozgásérzékelés is.

Másik jellemzője hogy egy-egy ilyen edzés után sokkal nagyobb a kalóriaégetés, mint amikor az izmokat izoláltan dolgoztatod. (vagyis amikor a váll, a bicepsz, tricepsz, láb izmait külön - külön erősíted)

A funkcionális gyakorlatokat könnyű intervall edzésekké alakítani, magas intenzitású gyakorlatokat a kisebb, pihentetőbb szakaszok követik, ezáltal pedig az utóégető hatása is nagyon kedvező lesz.

Összegezve: Mást jelent egy funkcionális edzés egy élsportolónak, egy hobbi sportolónak vagy annak, aki egész nap ülőmunkát végez. Fontos hogy mindenki olyan gyakorlatsort végezzen, ami a céljaihoz hozzá segíti.