Állóképességi edzés

2023.01.31

Miért is jó? Miért is kell?

Volt szerencsém Magyarország egyik legjobb tanárától, edzőjétől Góg Anikótól tanulni az állóképességről. 


Addig is sok állóképességi edzést csináltam végig, vezettem, segítettem, mégis ő olyan szemléletet adott, ami gyökeresen változtatta meg az állóképességi edzésekhez való viszonyomat.

Tőle tanultam meg azt, hogy egy-egy állóképességi edzés alatt hogyan fejlesszek egyszerre több képességet. (állóképesség, erőfejlesztés és koordinációs képességeket is)

Addig is tudtam, hogy az állóképességet folyamatosan fejleszteni kell, elcsépeltnek hangzik, de tényleg minden edzés alapja.

  • Az állóképesség fejlesztésével a szív erősödik, hosszabb lesz az élettartam.
  • A tüdő, légző izmok erősödnek, nagyobb lesz az oxigénfelvevő képessége, ezáltal az oxigén eljut az izmokba, szövetekbe, fáradékonyság, rossz, mentális közérzetet megelőzésére tökéletes.
  • Vérnyomás csökkentő, mind nyugalmi mind terhelés alatt alacsonyabb lesz a pulzusszám, csökken a vérzsírszint.
  • Csökken az elhízás veszélye, a testsúly, a testzsír, a trombózisveszély.
  • Méreganyagok könnyebben távoznak edzés közben az izzadással. Az anyagcsere gyorsabb lesz.
  • Kalóriaégető hatású.
  • Segít az alakformálásban, fogyásban.
  • Javítja a memóriát az emlékező képességet.
  • Nyugtatja az idegrendszert.

Számtalan, még több pozitív előnye van, de nem sorolom tovább. 

Ezekből is latszik, hogy mennyire hasznos edzésforma. 

Az állóképesség függ a keringési, légzési és az anyagcsere rendszerek minőségétől, a mozgáskoordinációtól az izomzat felépítésétől..
Az állóképesség a szervezet fáradással szembeni ellenálló képessége hosszan tartó fizikai erőkifejtésnél. Az állóképes egyén viszonylag magas intenzitással, hosszú ideig tud fizikai igénybevétellel járó munkát végezni.

Megéri kipróbálni, ha tenni szeretnél az egészségedért, ha kevesebb egészségügyi problémát szeretnél, több egészségben eltöltött éveket, többet szeretnél minőségi időt tölteni a családoddal, több fizikai aktivitást a mindennapjaidban, koncentráltabb szeretnél lenni, vagy csak sokkal jobb közérzetet szeretnél magadnak, kezd el és ne add fel, minden (más)nap csak egy kicsivel többet tegyél meg magadért!


Forrás: HR portál, Wikipédia