Hogyan regenerálódj edzések után?

2023.05.01

Az edzés legyengít, izomfáradtság, éhségérzet, idegrendszeri fáradtság, koordinációs problémák lépnek fel, az izmokban mikroszakadások keletkeznek.

Ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, regenerálódás. 

A regenáció szó jelentése: Az szervezet újjáéledése egy erőteljes testi, lelki vagy szellemi igénybevétel után. Munkától, testedzéstől fáradt állapot teljes kipihenése.

Fejlődés akkor következik be ha a szervezet eleget tud pihenni, mennyiségben és minőségben is, ha a pihenés nem következik be vagy nem elegendő akkor a fejlődés is kisebb lesz, megnő a túledzettség és a sérülések veszélye. 

Vagyis mi történik a pihenőidő alatt: az izomzat regenerálódik, kialakulnak az erősebb kötések hogy a következő ugyanakkora terhelés hatására már kevésbé sérüljön az izomzat. Minden edzés alkalmával fontos valamelyik tényezőn változtatni, ha nem tennénk nem következne be a fejlődés mivel a szervezet mindig ugyanarra lenne felkészülve. Ezért nagyon fontos fokozatosan terhelni a szervezetet. 

Nagyon fontos hogy már az elején legyen egy terved, mikor, mit, mennyit és hogy fogsz változtatni az edzéseidben hogy megvalósuljon a fokozodó terhelés elve. 

Ha kevessebet, ritkábban edzel a szervezeted nagyon gyorsan fogja lebontani a tartalékait, izomveszteséggel jár, nem lesz készenlétben és minden ritkábban végzett edzésnél a szervezet az első edzéseként éli meg az adott igénybevételt. Csináld rendszeres időközönként hogy megelőzd a túlzott terhelést és támogasd az optimális fejlődést.

Összegezve: a rendszeres, tervezett pihenőidők és a fokozatos terhelésnövelés kulcsfontosságúak a hatékony edzésprogramban. Legyen egy jól kidolgozott terved, és tartsd be a pihenés és regenerálódás alapelvét, hogy támogasd a szervezeted optimális teljesítményét és fejlődését.